De politiek heeft geen enkel recht om met een beschuldigend vingertje te wijzen naar zorgverzekeraars, als die plots grote overwinsten boeken. Dat heeft Den Haag aan zichzelf te danken.

Dat stelt econoom Eduard Bomhoff, zelf gedurende het najaar van 2002 enkele maanden minister van Volksgezondheid voor de LPF in het kabinet Balkenende I.

Bomhoff ziet grote tekortkomingen in de manier waarop de financiering van de zorg in Nederland is geregeld, zegt hij tegenover discussieforum Me Judice.

Zorg: budgetsysteem werkt niet

Grootste makke is dat het budgetsysteem niet werkt, aldus Bomhoff. Aan de ene kant stelt de overheid jaarlijks vooraf een grens aan het totale zorgbudget voor het komende boekjaar. Maar tegelijk worden tarieven voor zorghandelingen door de Nederlandse Zorgautoriteit vaak pas in november van een lopend boekjaar openbaar.

Vervolgens kan aan die tarieven nog twee jaar na afloop van een boekjaar gesleuteld worden, om te zorgen dat het beoogde budget wordt gehaald.

Verzekeraars zitten klem

De onzekerheid over de uiteindelijke tarieven voor zorgkosten van een bepaald boekjaar, leidt er volgens Bomhoff toe dat verzekeraars niet anders kunnen dan een veiligheidsmarge inbouwen in hun eigen budgetten. Dat kan in een gegeven jaar leiden tot overwinsten bij verzekeraars, maar dat zegt weinig gelet op de inherente onzekerheid over uiteindelijke tarieven.

Bomhoff hekelt de hypocrisie van de Tweede Kamer, die verzekeraars beschuldigt van het maken van woekerwinsten. Het probleem is zijns inziens dat het achteraf schuiven met tarieven door de Zorgautoriteit verzekeraars in een onmogelijke positie brengt.

Zie het hele videointerview met Eduard Bomhoff op Me Judice.

lees ook

Winst zorgverzekeraar VGZ plots drie keer zo hoog

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl